måndag, april 24, 2006

Ordkammarsymfoni på Sambiblioteket i Härnösand!

Erik Beckman-sällskapet hade 22:a april 2006 sitt årsmöte med program för allmänheten på Sambiblioteket i Härnösand. I samband med detta hade elevutställningen satts upp för två dagar i foajén. Den har nu visats på Kramfors bibliotek en månad och kommer härefter att sättas upp på Sollefteå bibliotek. (utställningen kommer att återkomma till Härnösand senare i vår).

Under Beckman-programmet fick vi bl.a ta del av Anna Hallbergs uppläsning av Beckmantexter, Åsa Beckman om Eriks tid på Hola folkhögskola i Prästmon. Christer Ekholm om det beckmanska författarskapet med anledning av sin avhandling "Nervositeten kommer utifrån". Dessutom fick vi se en unik film från Sveriges Televisions arkiv, nämligen kortfilmen Ordkammarsymfoni.















Martin Daun, projektelev på Hola folkhögskolas
dokumentärfilmlinje.


Jo, Erik Beckman har faktiskt gjort en film eller i alla fall kan man nog säga att han har varit medproducent till Ordkammarsymfoni. Denna kortfilm på 10 minuter som producerades av Sveriges Television och Radio i slutet av 60-talet (1968?) innehåller helt fantastiska scener med en höjd- och längdhoppandes Erik Beckman. Beckman läser texter ur sin produktion interfolierat med musikexcerpter och rörliga bilder. Återkommande är en extrem närbild på Erik Beckmans näsa och mun som säger "In i apparaterna". Ordkammarsymfoni var en i en serie kortfilmer som medproducerades av författare i slutet på 60-talet. Producent för serien var Tone ??? (kanske någon kommer ihåg efternamet?)